Krantenartikel Weerbaarheidstrainingen

Op 2 maart  2018 verscheen er een krantenartikel van een interview met mij over het geven van weerbaarheidstrainingen. Iets dat ik al vele jaren graag doe. Het artikel stond in diverse dagbladen waaronder het Eindhovens Dagblad, De Gelderlander, BN de Stem, het Brabants Dagblad e.a. Ik vind het belangrijk werk omdat veel mensen niet bekend zijn met de eigen grenzen, laat staan hoe deze aan te geven. Fijn dat nu ook de pers hier aandacht aan besteed!
 


Voor vragen over de weerbaarheidstrainingen kunt u mij benaderen, per mail info@ellesvanvelzen.nl
of telefonisch op 06-25052818. 


 

 

Hef je hand en zeg: dit wil ik niet

 

Actrice Elles van Velzen geeft trainingen om mensen weerbaarder te maken. Over de heersende angst om te praten over seksuele intimidatie op de werkvloer: ,,We staan met #Metoo nog maar aan het begin van de veranderingen.”

Gevraagd of ze zelf ervaringen met #Metoo heeft, antwoordt Elles van Velzen resoluut: natuurlijk. Na een korte stilte: ,,Erg eigenlijk dat ik natuurlijk zeg. Die vanzelfsprekendheid moet niet normaal zijn.”

De Rotterdamse actrice (Moordvrouwen, Fabula) heeft geen levensveranderend trauma meegemaakt. Maar een opdringerige leraar op de basisschool en vervelende confrontaties  in de metro (‘ik ga je compleet uitwonen’) en tijdens een casting (‘kan je iets uittrekken?’) staan haar helder voor ogen.

Van Velzen: ,,Bij die laatste gebeurtenis voelde ik: dit is niet normaal. Er werd gezegd: als acteur moet je jezelf kwetsbaar op durven stellen en bloot kunnen geven. Ik ben weg gelopen bij die regisseur (ze wil zijn naam niet noemen, red.) en kon vervolgens fluiten naar de rol. Ik heb het geluk dat ik een vrij gezonde basis heb en voor mezelf weet: dit wil ik wel en dat niet. Veel mensen kennen die grenzen niet, durven ze ook nauwelijks aan te geven. Door middel van oefeningen in trainingen probeer ik hen weerbaarder en bewuster te maken.”
 


Veel mensen kennen de eigen grenzen niet, durven ze ook nauwelijks aan te geven. – Elles van Velzen 
Dat doet zij onder meer in de filmwereld en in de zorg, maar ook op scholen, bij gemeentes en beveiligingsbedrijven. ,,#Metoo speelt overal, in allerlei gedaantes. Leidinggevenden die  hun collega’s intimideren, patiënten die te ver gaan bij verpleegkundigen en portiers die te maken krijgen met manipulatief gedrag van mensen die wat voor elkaar willen krijgen. Met oefeningen laat ik zien waar grenzen liggen en hoe verschillend er gereageerd wordt als je over die grenzen heen gaat.”
 

Zweethanden

 
Bij een van die trainingen staan deelnemers op gepaste afstand van elkaar in een ruimte. Van Velzen: ,,Vervolgens ga ik plotseling heel dichtbij één van hen staan en begin in zijn of haar oor te fluisteren. Niemand vindt dat prettig. Maar de één bevriest, de ander begint te zweten of krijgt last van buikpijn, zweethanden of een trillende lip. Iets wat echt niet prettig is, roept vaak een fysieke reactie op. En wat ik ook zie: sommigen proberen dwars door mij heen te kijken, alsof er niets aan de hand is.

,,Daarna is belangrijk: hoe geef je de ander jouw grens aan? We moeten af van wat ik in die bijeenkomsten wel eens plagend het aardige meisjes-syndroom noem. Daarmee bedoel ik koste wat kost de sfeer willen goed houden. Ga niet lachen, zeg nooit: wil je alsjeblieft misschien….. Nee, zeg: ik wil dit niet. Hef je hand daarbij. En denk nooit: acht dit valt wel mee. Mannen die te maken krijgen met seksuele intimidatie door vrouwen vinden vaak dat ze het niet erg moeten vinden omdat ze man zijn. Ook dat is onzin.”
 

Openheid

 
Gedragsverandering en bewustwording zijn noodzakelijk om de #Metoo-discussie een positief vervolg te geven, stelt zij. Daarnaast moeten bedrijven en instellingen goed kijken naar machtsverhoudingen in de organisatie en vertrouwenspersonen aanstellen, aldus Van Velzen. ,,Bij Kemna casting (waar directeur Job Gosschalk zich schuldig maakte aan intimidatie, red.) was teveel macht op één plek samengebald. Dan krijg je dat niemand er iets van durft te zeggen, zoals ook jullie recente enqûete bewijst. Ik hoop dat slachtoffers zich door openheid en berichtgeving gesteund voelen en gaan praten, ervaringen eerder delen. De Harvey Weinstein-affaire en de gebeurtenissen in de filmwereld brachten de discussie op gang, maar we staan nu nog maar aan het begin van veranderingen.”

Van Velzen die meewerkte aan het boek  #MeToo, over seks, macht en verandering dat deze week verschijnt, realiseert zich dat ze #Metoo nooit helemaal zal kunnen tackelen. ,,Maar ik kan mensen wel weerbaarder maken. Vaak is het ook ingewikkeld en niet zwart/wit. Dan is het geen foute boel en had iemand niet in de gaten dat hij te ver ging. Je kunt een ongemakkelijke situatie oplossen door een goed gesprek. Gaat iemand echt over de schreef dan moet je het wel direct delen met anderen.”
 


Tekst Artikel: Annemart van Rhee, Rotterdam | Foto: Marco de Swart
14 reacties op “Krantenartikel Weerbaarheidstrainingen”

 1. Marinke Kruijt schreef:

  Wat super! Inderdaad heel erg belangrijk om mensen weerbaarder te maken, zodat ze beter voor zichzelf kunnen zorgen.

 2. Richard Bakker schreef:

  Super Elles!🙂Top!

 3. Ton van de Bildt schreef:

  Heel Mooi Elles, goed artikel en mooie bijpassende foto!

 4. René Potze schreef:

  Klasse hoor. Wij gaven ook dit soort trainingen in de vorm van fysieke en mentale weerbaarheid in mijn Sportschool annex Wellness Center..Die bewustwording van Tot hier en niet verder en durven opkomen voor jezelf.. Als ik het vertrouwen had van een dame of dames dan was een mooi onderdeel in mijn club boks handschoenen aan en je durven openstellen om een serie stoten te maken waarbij je in gedachte de stress van deze onwerkbare situatie af te reageren op een stootzak of mijzelf als dat vertrouwen er was.. Toen besefte ik pas hoeveel woede en frustratie er uitkwam bij de desbetreffende dame in kwestie..Ook mooi om te zien hoe die emotie loskomt en dit soms een start om het onderwerp op de werkvloer bespreekbaar te maken..

  Een erg goed artikel Elles van Velzen en ik wens je veel s6 ( Girl Power💪😀)

 5. Chris Ezerman schreef:

  Mooi helder stuk Elles! Daar kan je trots op zijn.

 6. Jeroen Bosman schreef:

  Mooi werk, Elles.

 7. Hélène Susanna schreef:

  Wat straal je een rustige mooie kracht uit en dat past ook bij dit artikel

 8. Mooi artikel Elles van Velzen. En wat een leuke verrassing om jou in mijn ochtendkrant te zien!

 9. Wouter Springer schreef:

  Ben weer eens enorm, maar dan ook enorm, trots op je lieve Elles! Petje af, diepe buiging.

 10. Iris Wester schreef:

  fantastisch Elles! Onwijs veel respect voor je werk en je verhaal! You rock!!! Ofwel.. you’re a rock!

 11. 👍👍 super dat er mensen zijn zoals jij… die mensen leren voor zichzelf op te komen! Ga vooral zo door.