48 hours film project

incaseoffire

Vrouwenteam wil geen typische vrouwenfilm maken
Dit weekend slapen heel wat filmmakers 48 uur achter elkaar niet, omdat ze mee doen aan een wedstrijd in Rotterdam. Ze moeten met een paar aanwijzingen een complete film afleveren. Van het script, tot opnames en montage: alles moet in 48 uur tijd worden gedaan. Dit keer doet voor het eerst een team met alleen maar vrouwen mee.

De filmwereld is vooral een mannenwereld. Montage, licht, geluidstechniek, het sjouwen en opbouwen van spullen; het wordt vooral door mannen gedaan. Elles van Velzen gaat daar verandering in brengen. Bij het 48 Hour Film Project bestaat het team van deze Rotterdamse producer en actrice volledig uit vrouwen.

Geluidsvrouw

“Dat was nog best lastig”, vertelt Van Velzen. “Gek genoeg was het niet moeilijk om iemand te vinden die spullen sjouwt, daar hebben we een flinke dame voor gevonden. Maar het vinden van een geluidsvrouw was echt een uitdaging.”

Fifty-fifty

Het begint volgens de Rotterdamse producer bij de opleidingen. “Daar werden vrouwen vroeger nauwelijks gestimuleerd om voor typische mannenbanen te kiezen. Tegenwoordig streven opleidingen er naar meer vrouwen op te nemen zodat de samenstelling evenwichtiger wordt. En ik moet eerlijk zeggen, dat ik zelf als producer tot nu toe ook vooral mannen op mijn lijstje had staan. Maar ik heb mijn netwerk inmiddels flink uitgebreid.”

rijnmond

48 uur niet slapen

Vrijdag aan het begin van de avond krijgen alle deelnemende teams aan het 48 hours film project te horen in welk genre hun film moet vallen, welke zin absoluut moet worden uitgesproken in de film en welk speciaal decorstuk moet worden gebruikt. Daarna gaan de scenarioschrijvers meteen aan de slag. Zaterdag is opnamedag, waarna zondag wordt gemonteerd. “Er wordt 48 uur niet slapen,” zegt Elles van Velzen.

Of haar film nou heel anders wordt dan films die door mannen gemaakt zijn? “Je zou toch zeggen dat je dat moet terug kunnen zien he. We hebben wel wat ideetjes, maar we gaan er ook geen typische vrouwenfilm van maken,” aldus Van Velzen.

Komende dinsdag en woensdag kan het publiek de films bekijken in bioscoop Lantaren Venster. Op donderdag worden de beste films onderscheiden.

http://www.rijnmond.nl/nieuws/119240/Vrouwenteam-wil-geen-typische-vrouwenfilm-maken

VRIJDAG 22 AUGUSTUS 2014, 17:44

Artikel Algemeen Dagblad

De Fan – Short. Bekijk de film ->Reacties zijn gesloten.